OWNER

Premidator silent


when I depressed on my way.
I write.
It's remind me for being fearless to face up this life walau rasanya sakit such jatuh dari skate tapi memang ini kehidupan. jangan mati sebelum Mati! hidup dengan sebenar benar hidup. sampai mati yang sebenar datang menjemput. forward. Move on.

Dunia Aku Skater M. ╰ɵ───ɵ╯


blog archive



Spread Ukhuwah


Credits!


Templete By: Nurul Atiqah
Edited By: Syiqueen Ma'rof
Others:  Pakcik Google 


Mana nilai Ramadhan pada kita




Aku lambat lagi.
memang selalunya begitu tak pernah awal walau masjid dengan rumah cuma beberapa langkah.percepatkan jalan. buka pintu. Allah. gila ramai malam ni. penuh. mata lelilau cari mana mana ada tempat kosong. Imam dah duduk takhiat akhir. Kecundang. tak sempat nak kejar . solat jelah dekat belakang. dah biasa.


                                                 ****************


dengar suara budak kecik nangis
aku toleh kanan. seorang ibu muda berusaha untuk menghentikan tangisan anaknya.
makin kuat. terawih dah nak mula. barangkali akan ganggu jemaah lain. nampak makcik makcik dah mula dah borak sesama sendiri. mengata ke? ehhh husnuzon. depa duk borak pasai fees day buka puasa mungkin.




Aku perhati. abserve sendiri.
dua situasi bagi aku boleh datang kan efek pada ibadah kita.
untuk ibu muda. bukan tak boleh nak bawa anak kecil datang masjid  tapi bila tangisan budak yang tak sampai 2 tahun boleh gegar satu masjid maka think twise adakah wajar kita tetap nak menangkan ego kita nak kejar pahala solat jemaah dekat masjid in the same time jemaah lain terganggu dik tangisan anak kita. kita tetap nak juga teruskan. Tuhan tu tahu priroriti dan apa yang sepatutnya kita utamakan bila facing situation macam ni. ada baiknya kita terawih dkt rumah. at least nangis anak kita tak buat jemaah lain rasa terganggu nak buat amal ibadah pada Tuhan. mana nilai terawih kita bila dalam kita tetap nak kejar pahala terawih berjemaah ada jiwa jiwa tak dapat khusuk. Ego tu ada masa masanya perlu diturunkan.



Makcik Makcik.
dan jadi common things cakap sesama sendiri ni tak kira dekat mana. Hatta dekat dalam rumah Allah. depan sejadah pun dah jadi  norm. dah tahu cara ibu muda tu silap. tapi kita hanya duk bisik bisik. geleng geleng kepala.

" isteri siapa ni. mana lelakinya. ganggu terawih "
"aku kenal dia ni. ego tinggi. pentingkan diri. nak juga bawa anak gi masjid. dah lah tu budak tu kecik lagi"


raup muka. aku masih perhati.
dekat sini bukan hanya ibu muda je yg pentingkan diri.
Makcik Makcik juga. kita tahu dia silap. kita cakap belakang tak bagi apa apa efek pun. cuba slow talk dgn ibu muda tu. nasihat kepeee. cakap belakang tu tak leh ubah apa apa. Mungkin dia ingat kita tak rasa diganggu dgn tangisan anak dia. Dan dia teruskan ibadah dia. padahal pada kita. nak angkat takbir pun terasa susah. pastinya ada jiwa jiwa yg menyampah. yg tak mampu sabar mungkin menyumpah dalam hati. menyatakan kegeraman dan kebengangan dalam diam. tapi kita tak sedar dkt sini senanya dah tunjuk ia bagi efek pada ibadah kita. Aku ulang. Akhirnya mana nilai terawih kita.




Aku. bukan tak berani nak tegur. cuma aku hanya mampu diam dan perhati.
bukan mudah nak direct cakap.

"Makcik tak baik ahhh mengata. nasihat patutnya. cakap terus!"
"Ibu Muda, anak acik bising. leh ganggu jemaah lain buat ibadah"


Untuk bercakap macam tu. Aku. pastinya tak mampu. sedang untuk rapatkan soff bila ruang sebelah aku kosng aku tarik tangan makcik sorang ni suh rapat rapat. bahu temu bahu. dia tepis. muka macam dia tgk aku ni kuih raya almond cookiess. Erkkk.Aku senyum. didik diri untuk sabar. depa tu orang tua. tak semua berilmu. Aku yang aku ni. masih bergetah. cuma belum gagah. tapi aku doakan depa berubah. ramadhan ni masa nak kumpul pahala byk byk tapi make sure bukan pahala yang kita tak ada ilmu tentangnya. pasti kecundang. hanya tinggal.



Nothing.




Tuhan ciptakan manusia bukan untuk sendiri. bukan untuk nafsi nafsi. Ramadhan is not only about burning calories rather a burning of pride, ego and sins. bila kita berada satu bumbung masjid. satu line sejadah yang sama. sof yang sama. bererti kita sama sama hamba punya satu Tuhan yang sama.




Muhasabah Diri. sejauh mana kita letak nilai ramadhan kali ini because
Ramadhan is only once per year, let's not waste this opportunity to do our best. Make this ramadhan precious. kita tak tahu bila Malaikat Maut jalankan tugas cabut nyawa kita.


                                                             Adious
                                                   Ramadhan Kareem