OWNER

Premidator silent


when I depressed on my way.
I write.
It's remind me for being fearless to face up this life walau rasanya sakit such jatuh dari skate tapi memang ini kehidupan. jangan mati sebelum Mati! hidup dengan sebenar benar hidup. sampai mati yang sebenar datang menjemput. forward. Move on.

Dunia Aku Skater M. ╰ɵ───ɵ╯


blog archive



Spread Ukhuwah


Credits!


Templete By: Nurul Atiqah
Edited By: Syiqueen Ma'rof
Others:  Pakcik Google 


HikmahNya Nikmat


petang tu aku pulang asrama dengan senyuman dan keyakinan namun aku disambut dengan hentaman.hentaman yang susah bila orang dah jatuh untuk move on. cumanya aku belajar untuk sabar. didik hati aku dengan


"Allah uji tanda sayang"


aku senyum tunjuk tanda aku senang. sabar sebab confident Allah nak tunjuk hikmah. 

sebab aku manusia yang ada air mata. Aku nangis. aku carik mana yang namanya sahabat. dia datang dekat aku terus peluk. nangis. 


"tak kuat"

"yakin Allah have somethings new to show only for you after All this"

terkedu.
aku diam sejenak


itu sahabat. dengan segala masalah yang aku hadapi dia "u-turn" kan balik untuk hadap Tuhan yang menciptakan. automatik cool tu datang. cumanya ia tak lama 


Aku jalani hari hari aku dengan senyum. senyuman yang dipaksa paksa. sabar yang ditahan tahan. sebak yang makin menyesakkan tapi. aku tak akan tunjuk. 
sakit yang teramat sangat dekat dalam.

air mata jatuh.


sometimes sebab tumpu pada satu masalah sampai solat aku lalai. kelas quran pun aku temenung. dalam sujud aku nangis. bukan sebab khusyuk. aku fikir masalah aku. how to slove. how to explain. how to confess. aku rasa down gila. 

aku terbawa bawa masalah aku dalam ibadah aku.
dan. masih tak nampak hikmahnya.


esok tu.
mudir Maahad kata dekat perhimpunan. 

"hidup adalah amanah. kenikmatan yang dirasa adalah rahsia yang mana ia datang dari hasil sunguh sungguh dan pengharapan kita dekat Tuhan. how strong we are masa Allah ujian. how depand only in Allah bila banyak masalah"


aku diam. masih tak faham
after All this aku tak nampak samar samar hikmah.


masih sabar.
cumanya makin hari makin hari aku cuba untuk fikir sejenak. 
aku selak buku islah nafsi aku.

deep. sebak. bila aku ternampak ayat

"somehow kau down dengan masalah tapi kau terus live your life but kau tak fikir setiap hari yang kau live your life senanya Allah dah kurangkan masalah kau. Allah keluarkan kau dari satu ke satu masalah. In fact kau dah ada disini"

deep. 
ayat tu aku telah tulis sekian lamanya dulu.
yes sekarang. redha dan pengharapan. aku mula cool. 
solat dengan yakin Allah dekat depan aku. Mengaji dengan yakin Allah bercakap dengan aku.

hari hari aku mula senang dan lenggang dgn namanya masalah.
aku yakin Allah bagi masalah dan hanya padanya aku mohon Dia selesaikan.

seminggu aku didik diri aku tawakal dan redha adalah nikmat dan hikmahnya adalah rahsia yang hanya empunya diri dapat rasa.



jumaat tu sedang aku duduk di meja kelas.

kawan kata

"ayah awak datang"

aku stared out dekat tingkap and aku nampak muka abah dengan senyum lambai lambai tangan.

satu ayat terlintas dalam kepala

"hikmah dari setiap sabar kau Allah balas dengan nikmat yg kau tak disangka sangka penuh barakah"



aku sujud syukur. dan terasa beban masalah dari mula aku balik asrama burn macam tu je. burn. 


pandang langit. 
rasa Allah sedang senyum ke arah Aku.
semenjak tu aku mula cool dengan masalah. sabar dengan karenah lumrah. aku yakin itu semua ajar aku untuk jadi khalifah


obviously forborne untuk tak patuh pada bisikan syaitan tu senanya menunjukkan Allah nak tengok sejauh mana forbearance kita pada mehnah.